Rommelhaven-manifestatie

Rond de Rommelhaven

Ook dit jaar wordt er weer van alles georganiseerd rond de Rommelhaven en de Groote Sluis: wrikwedstrijden, klompzeilen, muziek en de Oude Visserijmarkt op zaterdag. Naast de vertrouwde activiteiten zijn er ook dit jaar weer een paar leuke nieuwe onderdelen.

 

Donderdag 31 augustus:

Het feest begint met het inmiddels traditionele Wereldkampioenschap ‘Wrikken’. Voor de leek: wrikken is het voortbewegen van een roeiboot met één riem. Het is een kunst die helaas sinds de komst van de buitenboordmotor bijna vergeten is. Maar een goeie wrikker kan met de riem zeker dezelfde snelheid bereiken als met een motor. Het resultaat is een spannende wedstrijd, die vanaf de kades rond de sluis door een razend enthousiast publiek wordt gevolgd. Sfeer verzekerd! Voor wie deze oude schipperstechniek graag wil leren – op verzoek worden wriklessen gegeven. Vraag daar naar ter plaatse bij de organisatie.

 

De wedstrijd vindt plaats in de Rommelhaven en de Groote Sluis en wordt op deskundige en toepasselijke wijze verslagen door commentator Theo Kalksma. Het Wereldkampioenschap is dus niet zo maar iets. Meld je aan, doe mee en grijp je kans op ‘Eeuwige Roem’. Er wordt gewrikt in boten van de Maritieme Academie Harlingen. Bij voldoende deelname is er een aparte klasse voor jeugd en studenten van de Maritieme Academie en een klasse voor vrouwen. De start van de eerste race is gepland om 19.30 uur. Tot uiterlijk 18.00 uur kun je je inschrijven bij restaurant de Tjotter. Wees er snel bij want er kunnen maximaal 24 wrikkers meedoen. Eerste prijs Eeuwige Roem en de prachtige wisseltrofee. Tweede en derde prijs een pond paling of een zijde zalm.

 

Vrijdag 1 september:

Op vrijdagmiddag wordt er in de ZO-Singel weer gestreden om de prijzen voor het kampioenschap ‘Harlinger Klompzeilen’. Er wordt gezeild in twee verschillende klassen: Klasse 1: voor kinderen van de basisscholen en brugklassen vanaf 5 t/m 12 jaar. In de Klasse 1 kun je alleen meezeilen met een Harlinger Zeilklomp. Dit is een zeilklomp die volgens de bouwtekening bij het bouwpakket is gebouwd. Alle klompen in deze klassen moeten dezelfde maten hebben.

 

Klasse 2 is de vrije klasse. Daarin kan iedere scheepsbouwer vanaf 5 jaar tot oud met zijn eigen klompontwerp meezeilen. De zeilklomp hoeft niet aan de officiële maten te voldoen, dus bijvoorbeeld een hogere mast of een groter zeil is toegestaan. Ook hier zijn geldprijzen te verdienen.

 

Leeftijd: Kinderen die geboren zijn in of na 2013 zijn helaas nog te jong voor deelname aan de klompzeilwedstrijden. Ouders kunnen wel meedoen in de vrije klasse en de kinderen zo voorbereiden en enthousiast maken.

 

Een bouwpakket voor een Harlinger klomp met werktekening kun je bestellen via  e-mail: rommelhaven@visserijdagenharlingen.nl. De prijs is € 10.

 

De inschrijving is van 12.30 – 13.30 uur in de Bootbouwerij Hoffmann, Rommelhaven 5. Neem je klomp mee, want die moet worden gekeurd en dan krijgt hij een zeilnummer. Ook dit jaar wordt, in het belang van een eerlijke wedstrijd, streng gecontroleerd of de klomp volgens de bouwvoorschriften is gemaakt. Indien niet, dan kan de klomp natuurlijk meezeilen in de vrije klasse.

 

Daarna gaan we met zijn allen in optocht naar het wedstrijdwater aan de ZO Singel. De bekende Harlinger musicus Loek van de Heide gaat fraai uitgedost de stoet vóór met inspirerende blaasmuziek op een imposant en bijzonder blaasinstrument. De bekende Harlinger spreker Theo Kalksma begeleidt de wedstrijden.  Rond 15.30 uur worden de prijzen uitgereikt, ook door Theo Kalksma.

 

Vrijdagavond 1 september:

Het traditionele Groote Sluisconcert wordt ook nu weer een sfeervolle gebeurtenis. Het dek van de monumentale tjalk Bruinvisch, die in de sluis ligt afgemeerd, dient als muziekpodium. Op de kade van de Groote Sluis zijn banken neergezet, zodat de toeschouwers comfortabel en gezellig kunnen zitten. De aanvang van het concert is om 20.30 uur, na zonsondergang. Dit jaar laat de bekende Harlinger musicus Hans Wijnbergen met zijn blazers een speciaal gemaakte compositie horen met o.m. de Kromhoutmotor van de Bruinvisch als percussie. Dit is ter gelegenheid van de viering van de 100ste verjaardag van deze prachtige, historische motor. De motor als instrument met schipper Cees Dekker als musicus: spektakel!

 

 

 

Zaterdag 2 september:

De hele zaterdag is rond de Rommelhaven weer van alles te beleven. In de Rommelhaven, de sluis en het Noordijs ligt een mooie variëteit aan historische schepen. Op de kades is het een drukte van belang.  Er is een smid met een echte smidse, waar de hitte van het vuur en het roodgloeiend ijzer voelbaar is. Hoe ijzer met hitte en harde hand in vorm kan worden gedwongen wordt hier gedemonstreerd en uitgelegd. De jeugd mag hier een handje helpen en het zelf ook eens proberen.

 

Dit jaar staat de vangst van scheermessen op de Waddenzee in de schijnwerper.  Scheermessen (ook wel mesheft genoemd) kennen we wel van het strand: langwerpige, bruin-grijsachtige schelpen. Dat het heerlijke eetbare schelpdieren zijn is – vreemd genoeg — niet zo bekend. Ze worden in Nederland, behalve voor de Zeeuwse kust, alleen boven de Waddeneilanden gevist met speciale schepen. Het Harlinger bedrijf Meromar Seafoods B.V. is visser, producent en handelaar in deze zeer lekkere schelpdieren. Ze worden vooral geëxporteerd naar Zuid Europese landen, en sinds kort ook naar China, waar een enorme markt van liefhebbers is. Meromar is vandaag met een schip aanwezig om te laten zien hoe de vangst in zijn werk gaat. Kinderen kunnen scheermessen zien en voelen en het publiek kan ze ook proeven.

 

Verder zijn er allerlei visserijgerelateerde ambachten te zien. De mandenmaker is bezig om manden te vlechten, van grote vismanden tot kleiner huishoudelijk spul. Zijn producten zijn ook te koop. Datzelfde geldt voor de touwslager, die op een klein model van een echte lijnbaan lange touwlijnen maakt. ‘Slaan’, heet dat. Heeft u waslijnen nodig, een hondenlijn, een springtouw? Sla hier uw slag, letterlijk.

 

Trotse eigenaren van antieke stationaire motoren pakken dit jaar weer breed uit op het Noordijs. Ook het buitenboordmotorenmuseum is weer present. Het Harlinger Kampioenschap Palingroken trekt weer veel deelnemers, die de ter plekke gerookte paling aan het publiek zullen verkopen. De strijd om de best gerookte paling wordt ook dit jaar weer gejureerd door een drietal Harlinger deskundigen die feilloos het ‘neusje van de zalm tussen de paling’ weten te vinden. Er is ook een poonroker aanwezig. Volop lekkere ambachtelijke vis-heerlijkheden dus.

 

“Kees ’n Wust”- roeien

Zaterdagmiddag rond 14.00 uur wordt in de Rommelhaven een nieuwe wedstrijd gehouden. Het zogenaamde “Kees ’n Wust”-roeien.

Dit is een wedstrijd tussen de beste en sterkste roeiers met een Kaas of Worst als prijs. Twee roei-vlets worden met de achterkanten aan elkaar vastgemaakt en in elke vlet neemt een deelnemer plaats. Na het startschot proberen beide roeiers naar de finish te komen.  Voor de een is de finish het grijpen van een kaas, voor de ander een worst. Zij proberen dus door te roeien de andere vlet mee te trekken naar de finish. Denk maar het aan het principe van touwtrekken.

 

Je kunt je nu al inschrijven voor deze wedstrijd via email rommelhaven@visserijdagenharlingen.nl.

 

Open Atelier Astrid van Straaten tijdens slotdag Visserijdagen

Zaterdag – 2 september – houdt Astrid van Straaten Open Atelier.
Haar werk is te bekijken op de Rommelhaven 5 Harlingen.