Herdenking omgekomen Harlinger vissers op 27 augustus

Herdenking omgekomen Harlinger vissers op 27 augustus

Herdenking omgekomen Harlinger vissers op 27 augustus

Aan de vooravond van de 60e Visserijdagen – op dinsdagavond 27 augustus 2019 – herdenken de Vissersvereniging Ons Belang, de bestuursleden van de Stichting Visserijdagen Harlingen en andere belangstellenden de omgekomen vissers. De herdenking begint om 19.00 uur en vindt plaats bij de gedenkplaat in de waterkering bij de Sasbrug in het centrum van de stad. Er zal een toespraak worden gehouden en bloemen gelegd.
Het initiatief voor het monument is van Johan Dijkstra, destijds secretaris van de Stichting Visserijdagen Harlingen. Aanleiding was het toen 80-jarige bestaan van de Vissersvereniging Ons Belang, dat ter gelegenheid van dit jubileum een speciaal boek over 80 jaar Ons Belang heeft uitgegeven. Een boek dat nog steeds verkrijgbaar is bij  Ons Belang.
Op de gedenkplaats worden vijf vissers herdacht.
In augustus 1961 verging de HA 10 op het IJsselmeer en bleven schipper Augustus Eugéne Johannes van Hurck (34) en de bemanningsleden Freerk Brouwer (22) en Anne Weever (57) op zee. De 16-jarige Jouke van der Werf verdronk in april 1967 op de Waddenzee, toen hij als bemanningslid van de HA 7 in het ankertouw onder het schip verstrikt raakte. De jonge vader Jan Andries Plas (21) – bemanningslid van het kokkelschip HA 26 – raakte in juni 1985 tijdens het zoeken naar kokkels op de plaat z’n bijboot kwijt en verdronk. Al deze mannen wordt op de gedenkplaat herdacht en dinsdagavond 27 augustus in het bijzonder.
Belangstellenden worden uitgenodigd zich bij de herdenking aan te sluiten.
Nader kennismaken met het werk en de mensen van Ons Belang. Op zaterdag 31 augustus is er een stand op de open dag in de visafslag en aan de Zuiderhaven nabij de HA 4. In een eigen stand wordt het jubileumboek verkocht en wordt de garnalenvisserij op een positieve manier onder de aandacht gebracht.
Meer dan in andere jaren wordt de Harlinger visserij betrokken bij de organisatie. In samenspraak met Ons Belang worden alle kotters die meedoen aan de vlootschouw op zaterdagmiddag gevraagd te verzamelen in de Zuiderhaven.

Fotobijschrift: Een momentopname van een eerdere herdenking bij de gedenkplaat der omgekomen vissers. Foto: Johan Balt.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.