in Het Hannemahuis

in Het Hannemahuis

Over klinkers, langs het water. Ouwe seunen in brons door Henk Zielstra

Tentoonstelling  28 augustus t/m 21 oktober 2019

Gemeentemuseum Het Hannemahuis in Harlingen toont bronzen beelden en schilderijen van Henk Zielstra.

 

In de jaren 1950-1980 kende Harlingen vele markante figuren, van wie vele een bijnaam hadden.

Stadsjournalist Rikus Poes, voddenhandelaar Bouwe Smits, de groenteboeren Jan Banaan, Ate Peu en Engele Kletskop, allemaal figuren die door oud-Harlinger Henk Zielstra in brons of verf werden vereeuwigd.

 

De intieme portretten van de Harlingers uit het verleden gaan vergezeld door anekdotes en karakteristieke uitspraken van de mensen die door Zielstra in brons zijn vastgelegd.

Zo zei voddenkoopman Bouwe Smits tegen de bezoekers van zijn winkel: “As’t der leit, leit ’t der en anders he’k ’t niet.” Het zou een inspiratiebron voor Johan Cruijff geweest kunnen zijn.

 

Henk Zielstra werd in 1951 in Harlingen geboren en volgde een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Weliswaar woont hij al vele jaren niet meer in Harlingen, zijn geboortestad en zijn aangename jeugdherinneringen laten hem niet los.

 

Het door Zielstra gemaakte beeld van Rikus Attema, alias Rikus Poes, werd in november 2017 onthuld op de Franekerpijp in Harlingen. Attema werkte van 1952 tot 1978 voor de Harlinger Courant en kende iedereen. Op zijn  brommer reed hij door de stad om nieuws te verzamelen. Waarom Attema de bijnaam Rikus Poes kreeg, is op de tentoonstelling te lezen.

 

Gemeentemuseum het Hannemahuis

Voorstraat 56

8861 BM  Harlingen

0517-413658

www.hannemahuis.nl

Geopend: dinsdag t/m zondag 12.00-17.00 uur

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.