Rommelhaven-manifestatie

Rond de Rommelhaven

Ook dit jaar wordt er weer van alles georganiseerd rond de Rommelhaven en de Groote Sluis: wrikwedstrijden, klompzeilen, Kees ’n Wust-roeien, muziek en op de zaterdag de traditionele manifestatie Visserij en oude Ambachten. Naast de vertrouwde onderdelen is er dit jaar een leuke nieuwe activiteit, namelijk een wedstrijd Zakslaan op donderdagmiddag om 16.00 uur. Geef je op! Dat kan nu al via rommelhaven@visserijdagenharlingen.nl maar ook ter plekke nog. Wie het eerst komt het eerst maalt.

 

Donderdagmiddag 29 augustus: Zakslaan

Het feest begint dit jaar met het nieuwe onderdeel Zakslaan. Vanaf 16.00 uur kunnen rivalen proberen elkaar van de mast te slaan. De mast ligt over het Noordijs ter hoogte van het Pypke.

Harlingers die mee willen doen, kunnen zich opgeven via het mailadres: rommelhaven@visserijdagenharlingen.nl. Minimale leeftijd om mee te doen is 10 jaar en je moet een zwemdiploma hebben. Deelname is voor eigen risico. Dit geldt overigens voor alle activiteiten.

 

Donderdagavond 29 augustus: WK Wrikken

‘ s Avonds vanaf 19.30 uur het inmiddels traditionele Wereldkampioenschap ‘Wrikken’. Voor de leek: wrikken is het voortbewegen van een roeiboot met één riem. Het is een kunst die helaas sinds de komst van de buitenboordmotor bijna vergeten is. Maar een goeie wrikker kan met de riem zeker dezelfde snelheid bereiken als met een motor. Het resultaat is een spannende wedstrijd, die vanaf de kades rond de sluis door een razend enthousiast publiek wordt gevolgd. Sfeer verzekerd! Voor wie deze oude schipperstechniek graag wil leren – op verzoek worden ’s middags wriklessen gegeven.

De wedstrijd vindt plaats in de Rommelhaven en de Groote Sluis en wordt op deskundige en toepasselijke wijze verslagen door commentator Theo Kalksma. Het Wereldkampioenschap is dus niet zo maar iets. Meld je aan via rommelhaven@visserijdagenharlingen.nl , doe mee en grijp je kans op ‘Eeuwige Roem’. Er wordt gewrikt in boten van de Maritieme Academie Harlingen. Bij voldoende deelname is er een aparte klasse voor jeugd en studenten van de Maritieme Academie en een klasse voor vrouwen. De start van de eerste race is gepland om 19.30 uur. Tot uiterlijk 18.00 uur kun je je ook nog inschrijven bij restaurant de Tjotter. Wees er snel bij want er kunnen maximaal 24 wrikkers meedoen. Eerste prijs is Eeuwige Roem, de prachtige wisseltrofee en een zijde gerookte zalm. De tweede prijs is een pond paling en de derde prijs is gerookte makreel.

 

Vrijdag 30 augustus: Harlinger klompzeilen

Op vrijdagmiddag wordt er in de ZO-Singel weer gestreden om de geldprijzen voor het kampioenschap “Harlinger Klompzeilen”. Er wordt gezeild in twee verschillende klassen:

Klasse 1, de officiële klasse: voor kinderen van de basisscholen en brugklassen vanaf 5 t/m 12 jaar. In de Klasse 1 kun je alleen meezeilen met een Harlinger Zeilklomp. Dit is een zeilklomp die volgens de bouwtekening bij het bouwpakket is gebouwd. Alle klompen in deze klassen moeten dezelfde maten hebben. Voor de bouw van deze klomp kun je voor een uitleg kijken naar het filmpje op Youtube. Dit is te vinden op het kanaal van de Visserijdagen Harlingen.

Klasse 2 is de vrije klasse. Daarin kan iedere scheepsbouwer vanaf 5 tot 100 jaar met zijn eigen klompontwerp meezeilen. De zeilklomp hoeft niet aan de officiële maten te voldoen, dus bijvoorbeeld een hogere mast of een groter zeil is toegestaan.

Leeftijd: Kinderen die geboren zijn in of na 2015 zijn helaas nog te jong voor deelname aan de klompzeilwedstrijden. Ouders kunnen wel meedoen in de vrije klasse en de kinderen zo voorbereiden en enthousiast maken.

Een bouwpakket voor een Harlinger klomp met werktekening kun je bestellen via  e-mail: rommelhaven@visserijdagenharlingen.nl. De prijs is € 15.

De inschrijving is van 12.30 – 13.30 uur in de Bootbouwerij Hoffmann, Rommelhaven 5. Neem je klomp mee, want die moet worden gekeurd en dan krijgt hij een zeilnummer. Om een eerlijke wedstrijd te krijgen, wordt je klompzeilschip bij de inschrijving ingedeeld in een van de twee klassen.

Na de inschrijving gaan we met zijn allen in optocht naar het wedstrijdwater aan de ZO Singel. De bekende Harlinger musicus Loek van de Heide gaat fraai uitgedost de stoet vóór met inspirerende blaasmuziek. Onze vaste spreker Theo Kalksma begeleidt de wedstrijden.  Rond 15.30 uur worden de prijzen uitgereikt, ook door Theo Kalksma.

(video over de bouw van een zeilklomp)

 

Vrijdagavond 30 augustus: Het Groote Sluis-concert

Het traditionele Groote Sluisconcert wordt ook nu weer een sfeervolle gebeurtenis. Het dek van de monumentale tjalk Bruinvisch, die in de sluis ligt afgemeerd, dient als muziekpodium. Op dit podium deze keer “4tet Latino. Dit kwartet bestaande uit PrisciLa Musica en drie andere muzikanten, zal je laten genieten van o.a. ritmische Zuid-Amerikaanse klanken. Op de kade van de Groote Sluis, tussen de banken voor de toeschouwers, ligt een kleine dansvloer. Hierop kun je de dansers van een Latin-dansschool vinden. Kortom, volop muzikaal genieten!

De aanvang van het concert is om 20.30 uur. Er zal een korte pauze zijn, waarin Loek van der Heide optreedt met weergaloze imitaties van motorgeluid van historische dieselmotoren.

 

 

Zaterdag 31 augustus: De manifestatie

De hele zaterdag is rond de Rommelhaven weer van alles te beleven. In de Rommelhaven, de sluis en het Noordijs ligt een mooie variëteit aan historische schepen. Op de kades is het een drukte van belang.  Er is een smid met een echte smidse, waar de hitte van het vuur en het roodgloeiend ijzer voelbaar is. Hoe ijzer met hitte en harde hand in vorm kan worden gedwongen wordt hier gedemonstreerd en uitgelegd. De jeugd mag hier een handje helpen en het zelf ook eens proberen.

 

Dit jaar staat de Waddenzeemosselen in de schijnwerper. Bote Teerling en Freek Töpfer van de Ye 25 geven aan boord en op de wal een demonstratie van het verwerken van de mosselen vanaf de vangst tot het eindproduct. Zowel de verse als gekookte mosselen worden te koop aangeboden. Voor de kinderen is er een zoutwaterbassin met krabben.

 

Verder zijn er allerlei visserij gerelateerde ambachten te zien. De mandenmaker is bezig om manden te vlechten, van grote vismanden tot kleiner huishoudelijk spul. Zijn producten zijn ook te koop. Datzelfde geldt voor de touwslager, die op een klein model van een echte lijnbaan lange touwlijnen maakt. ‘Slaan’, heet dat. Heeft u waslijnen nodig, een hondenlijn, een springtouw? Sla hier uw slag, letterlijk.

Een smid met een echte smidse, waar de hitte van het vuur en het roodgloeiende ijzer voelbaar is, demonstreert hoe ijzer met hitte en harde hand in vorm kan worden gedwongen. De jeugd mag hier een handje helpen en het zelf ook eens proberen.

Trotse eigenaren van antieke stationaire motoren en Oldtimers pakken dit jaar weer breed uit op het Noordijs. Ook het buitenboordmotorenmuseum is weer present. Het Harlinger Kampioenschap Palingroken trekt weer veel deelnemers, die de ter plekke gerookte paling aan het publiek zullen verkopen. De strijd om de best gerookte paling wordt ook dit jaar weer gejureerd door een drietal Harlinger deskundigen die feilloos het ‘neusje van de zalm tussen de paling’ weten te vinden. Er is ook een poonroker aanwezig. Volop lekkere ambachtelijke vis-heerlijkheden dus.

 

“Kees ’n Wust”- roeien

Zaterdagmiddag rond 14.00 uur wordt in de Rommelhaven de wedstrijd “Kees ’n Wust”-roeien gehouden. Dit is een wedstrijd tussen de beste en sterkste roeiers met een Kees en Wust als prijs. Twee roei-vlets worden met de achterkanten aan elkaar vastgemaakt en in elke vlet neemt een deelnemer plaats. Deelnemers proberen door te roeien de andere vlet mee te trekken naar de finish. Denk maar het aan het principe van touwtrekken. Degene die het eerst finisht grijpt de prijs. Je kunt je nu al inschrijven voor deze leuke en spannende wedstrijd via rommelhaven@visserijdagenharlingen.nl

Je kunt je nu al inschrijven voor deze wedstrijd via email rommelhaven@visserijdagen.nl.