Rommelhaven-manifestatie

Rond de Rommelhaven

Ook dit jaar wordt er weer van alles georganiseerd rond de Rommelhaven en de Groote Sluis: wrikwedstrijden, klompzeilen, muziek en de Oude Visserijmarkt op zaterdag. Naast de vertrouwde activiteiten zijn er ook dit jaar weer een paar leuke nieuwe onderdelen.

 

 

Donderdag 30 augustus:

Het feest begint met het inmiddels traditionele Wereldkampioenschap ‘Wrikken’. Voor de leek: wrikken is het voortbewegen van een roeiboot met één riem. Het is een kunst die helaas sinds de komst van de buitenboordmotor bijna vergeten is. Maar een goeie wrikker kan met de riem zeker dezelfde snelheid bereiken als met een motor. Het resultaat is een spannende wedstrijd, die vanaf de kades rond de sluis door een razend enthousiast publiek wordt gevolgd. Sfeer verzekerd! Voor wie deze oude schipperstechniek graag wil leren – op verzoek worden wriklessen gegeven. Vraag daar naar ter plaatse bij de organisatie.

De wedstrijd vindt plaats in de Rommelhaven en de Groote Sluis en wordt op deskundige en toepasselijke wijze verslagen door commentator Theo Kalksma. Het Wereldkampioenschap is dus niet zo maar iets. Meld je aan, doe mee en grijp je kans op ‘Eeuwige Roem’. Er wordt gewrikt in boten van de Maritieme Academie Harlingen. Bij voldoende deelname is er een aparte klasse voor jeugd en studenten van de Maritieme Academie en een aparte klasse voor vrouwen. De start van de eerste race is gepland om 19.30 uur. Tot uiterlijk 18.00 uur kun je je inschrijven bij restaurant de Tjotter. Wees er snel bij want er kunnen maximaal 24 wrikkers meedoen. Eerste prijs Eeuwige Roem, een paar klompen en de prachtige wisseltrofee. Tweede en derde prijs een pond paling of een zijde zalm.

 

 

Vrijdag  31 augustus:

Op vrijdagmiddag wordt er in de ZO-Singel weer gestreden om de prijzen voor het kampioenschap ‘Harlinger Klompzeilen’. Er wordt gezeild in drie verschillende klassen: Klasse 1 is de (eenheids)klasse voor de originele ‘Harlinger Klomp’ voor jeugd tot en met groep 8 van de basisscholen. De prijzen zijn envelopjes met geldprijzen. Klasse 2 — ook met de originele ‘ Harlinger Klomp’ — staat open voor de leeftijd vanaf de brugklassen tot en met 100 jaar. De prijs voor Klasse 2 is een mooie wisseltrofee. De derde klasse is de vrije klasse. Daarin kan iedere scheepsbouwer vanaf 5 jaar tot oud zijn eigen klompontwerplaten wedijveren met andere. Ook hier zijn geldprijzen te verdienen. Een bouwpakket voor een Harlinger klomp met werktekening kun je via je school bestellen, of via  e-mail: rommelhaven@visserijdagenharlingen.nl. De prijs is € 10.

De inschrijving is van 12.30 – 13.30 uur in de Bootbouwerij Hoffmann, Rommelhaven 5. Neem je klomp mee, want die moet worden gekeurd en dan krijgt hij een zeilnummer. Ook dit jaar wordt, in het belang van een eerlijke wedstrijd, streng gecontroleerd of de klomp volgens de bouwvoorschriften is gemaakt. Indien niet, dan kan de klomp alleen meezeilen in de vrije klasse.

Daarna gaan we met zijn allen in optocht naar het wedstrijdwater aan de ZO Singel. De bekende Harlinger musicus Loek van de Heide gaat fraai uitgedost de stoet vóór met inspirerende blaasmuziek op een imposant en bijzonder blaasinstrument. De bekende Harlinger spreker Theo Kalksma begeleidt de wedstrijden.  Rond 15.30 uur worden de prijzen uitgereikt, ook door Theo Kalksma.

 

 

Vrijdagavond 31 augustus:

Het traditionele Groote Sluisconcert wordt ook nu weer een sfeervolle gebeurtenis. Het dek van de monumentale tjalk Bruinvisch, die in de sluis ligt afgemeerd, dient als muziekpodium. Op de kade van de Groote Sluis zijn banken neergezet, zodat de toeschouwers comfortabel en gezellig kunnen zitten. De aanvang van het concert is om 20.30 uur, na zonsondergang. Dit jaar hebben we de Ierse muziekgroep The Doggy Few, met swingende muziek waarbij je bijna niet stil kunt blijven staan. Er komen ook dansers mee, voor een demonstratie Irish Dancing.

 

 

 

Zaterdag 1 september:

De hele zaterdag is rond de Rommelhaven weer van alles te beleven. In de Rommelhaven, de sluis en het Noordijs ligt een mooie variëteit aan historische schepen. Speciale gast is dit jaar het Statenjacht van de Provincie Friesland.

Langs het hele Noordijs staat een groot aantal bezienswaardige oldtimer automobielen. Op de kades van de Rommelhaven is het een drukte van belang. Er zijn allerlei aan de visserij gerelateerde ambachten te zien. Een smid met een echte smidse, waar de hitte van het vuur en het roodgloeiend ijzer voelbaar is, demonstreert hoe ijzer met hitte en harde hand in vorm kan worden gedwongen. De jeugd mag hier een handje helpen en het zelf ook eens proberen. De mandenmaker is bezig om manden te vlechten, van grote vismanden tot kleiner huishoudelijk spul. Zijn producten zijn ook te koop. Datzelfde geldt voor de touwslager, die op een klein model van een echte lijnbaan lange touwlijnen maakt. ‘Slaan’, heet dat. Heeft u waslijnen nodig, een hondenlijn, een springtouw? Sla hier uw slag, letterlijk.

Trotse eigenaren van antieke stationaire motoren pakken dit jaar weer breed uit op het Noordijs. Ook het buitenboordmotorenmuseum is weer present. Het Harlinger Kampioenschap Palingroken trekt weer veel deelnemers, die de ter plekke gerookte paling aan het publiek zullen verkopen. De strijd om de best gerookte paling wordt ook dit jaar weer gejureerd door een drietal Harlinger deskundigen die feilloos het ‘neusje van de zalm tussen de paling’ weten te vinden. Er staat ook een poonroker, dus aan lekkere ambachtelijke vis-heerlijkheden geen gebrek.

Een vrij nieuwe, opwindende activiteit op zaterdag is het Kees en Wust Roeien in het Noordijs. Het is met twee roeiboten touwtrekken op het water zeg maar, en degene die het hardste roeit, grijpt de prijs: kaas en worst. Om 11.30 uur begint de wedstrijd voor de jeugd en van 14.00 tot 15.00 uur mogen de volwassenen hun krachten beproeve. Inschrijven kan ter plekke. De wedstrijd wordt verslagen door spreekstalmeester Theo Kalksma.