de drie uren van Harlingen

De Drie uren van Harlingen: motorsfeer van de jaren 70 en 80

 

 

HARLINGEN – De 24-uurswegraces van dertig, veertig jaar geleden lieten een onuitwisbare indruk achter in de harten van motorrijdend Nederland. Een dag en een nacht lang bromden de Laverda’s, Honda’s en Nortons destijds over de stratencircuits. Grootheden als Tonnie van Schijndel, Hans Hutten en Harry van der Kruis vestigden er definitief hun naam. Die dagen komen niet meer terug, maar met de Drie Uren van Harlingen laat de Stichting Visserijdagen Harlingen in elk geval de herinnering herleven.

De Stichting Visserijdagen Harlingen  organiseert het evenement samen met de racedemoclub SAM. Jules Dutrieux, voorzitter van de Visserijdagen Harlingen: “We zijn heel positief over de Drie Uren van Harlingen. Het evenement zal plaatsvinden op bedrijventerrein Oostpoort en het wordt officieel onderdeel van de Visserijdagen. We zien het als een mooie, vernieuwende toevoeging aan ons programma.”

 

Echt racen is vandaag de dag niet meer aan de orde. De wedstrijd zal men nu verrijden op basis van regelmatigheid. Het team waarvan de rondetijden de minste afwijkingen vertonen gaat met de beker naar huis. De wedstrijd wordt verreden in de avonduren.

“We organiseren avondendurances als deze al sinds 2011”, vertelt Carolien de Weerdt, penningmeester van de Stichting Aanvullende Motorsport (SAM). “Het deelnemersveld is ten dele samengesteld uit heropgestapte coureurs van toen en verder uit mensen die sinds 2011 voor het eerst aan baansport zijn gaan doen. Het gaat om klassieke motoren, die gebouwd zijn vóór 1989. We verdelen de deelnemers in de klassen ‘Vintage’ (tot 1982) en Youngtimer’ (1983-1989).”

De hierboven al genoemde motorlegende Tonnie van Schijndel behoort tot de regelmatige deelnemers aan de endurances van de SAM. “Het gaat me om de leuke sfeer, de verbroedering van de sport, het ontmoeten van vrienden van vroeger; én om de motoren van die tijd, natuurlijk!”

 

Er neemt ook een Harlinger team deel aan het endurancekampioenschap. “Al vanaf de eerste wedstrijd in 2011 waren we erbij”, zegt Tajan van der Wiel, die aan de Vaartweg werkt in zijn kleine motorwerkplaats. “Met onze replica van de roemruchte Japauto 24-uursracer hebben mijn racemaat Gijs van Hesteren en ik geen wedstrijd gemist. Nog nooit haalden we het podium. Wie weet zal het ons met onze lokale baankennis dit keer wél lukken.”

 

Op de zondag zijn de Visserijdagen afgelopen, maar daarmee is het motorplezier nog niet voorbij. Het Classic Racing Team komt dan naar Harlingen, voor een regelmatigheidsdemo overdag. Vele coureurs nemen eraan deel, met historische motormerken als Kreidler, Honda, MV Agusta, Ducati, Yamaha, BSA. Bij de zijspannen rijden merken als Suzuki, BMW en Triumph mee. Aan de start staan de 50cc, 125cc, 250cc, 350cc, 500cc, de Rookieklasse en de zijspannen.

Tajan van der Wiel met de Japauto Honda, waarmee hij dit jaar hoge ogen hoopt te gooien tijdens de Drie uren van Harlingen.