klompzeilen

Vrijdag 30 augustus: Harlinger klompzeilen

 

Op vrijdagmiddag wordt er in de ZO-Singel weer gestreden om de geldprijzen voor het kampioenschap “Harlinger Klompzeilen”. Er wordt gezeild in twee verschillende klassen:

 

Klasse 1, de officiële klasse: voor kinderen van de basisscholen en brugklassen vanaf 5 t/m 12 jaar. In de Klasse 1 kun je alleen meezeilen met een Harlinger Zeilklomp. Dit is een zeilklomp die volgens de bouwtekening bij het bouwpakket is gebouwd. Alle klompen in deze klassen moeten dezelfde maten hebben. Voor de bouw van deze klomp kun je voor een uitleg kijken naar het filmpje op Youtube. Dit is te vinden op het kanaal van de Visserijdagen Harlingen.

 

Klasse 2 is de vrije klasse. Daarin kan iedere scheepsbouwer vanaf 5 tot 100 jaar met zijn eigen klompontwerp meezeilen. De zeilklomp hoeft niet aan de officiële maten te voldoen, dus bijvoorbeeld een hogere mast of een groter zeil is toegestaan.

 

Leeftijd: Kinderen die geboren zijn in of na 2015 zijn helaas nog te jong voor deelname aan de klompzeilwedstrijden. Ouders kunnen wel meedoen in de vrije klasse en de kinderen zo voorbereiden en enthousiast maken.

 

Een bouwpakket voor een Harlinger klomp met werktekening kun je bestellen via  e-mail: rommelhaven@visserijdagenharlingen.nl. De prijs is € 15.

 

De inschrijving is van 12.30 – 13.30 uur in de Bootbouwerij Hoffmann, Rommelhaven 5. Neem je klomp mee, want die moet worden gekeurd en dan krijgt hij een zeilnummer. Om een eerlijke wedstrijd te krijgen, wordt je klompzeilschip bij de inschrijving ingedeeld in een van de twee klassen.

 

Na de inschrijving gaan we met zijn allen in optocht naar het wedstrijdwater aan de ZO Singel. De bekende Harlinger musicus Loek van de Heide gaat fraai uitgedost de stoet vóór met inspirerende blaasmuziek. Onze vaste spreker Theo Kalksma begeleidt de wedstrijden.  Rond 15.30 uur worden de prijzen uitgereikt, ook door Theo Kalksma.