Sambafestival 2022

Nieuw Samba-ijsje bij Min12

 

Het Sambafestival van de Visserijdagen Harlingen – op zaterdag 3 september in het centrum en op de Open Dag visserijhaven – inspireerde Min12 wederom tot het creëren van een speciaal ijsje. Dankzij het ongetwijfeld populaire Samba-ijsje zal de ijsliefhebber zich in Brazilië wanen, het land van de Samba dus uiteraard exotisch, swingend en spannend. Heerlijk om van te genieten tijdens het Sambafestival …. maar natuurlijk ook daarvoor om alvast in de stemming te komen en daarna om nog even na te genieten.

Swingend Sambafestival tovert Harlingen in Braziliaanse sfeer

 

Als iets sfeer brengt in een stad dan is het wel de sambamuziek. Niet alleen de muziek, maar ook de ritmes en de kleuren en het dansen zijn zeer aanstekelijk. Dit jaar voor de vierde keer vindt tijdens de Harlinger Visserijdagen het Sambafestival in het centrum van ‘ons stadsje’ Harlingen plaats. Ook al is het maar voor een korte tijd, even verandert Harlingen in een stad met Braziliaanse sferen. Zeker wanneer je bedenkt dat meer dan honderd sambaspelers hier naar toe komen om te spelen, te zingen en te dansen. Want een sambafestival zonder danseressen, vaak in prachtige en kleurige kostuums, is niet compleet.

Veel bands kennen ondertussen het festival tijdens de Visserijdagen en komen graag en komen van ver. De muzikanten, de zangers en de dansers hebben hun reis naar Harlingen er graag voor over.

De bands spelen op diverse plekken in het centrum, het hoofdpodium op de Grote Bredeplaats is het centrale punt en daar is ook de grand finale. En dat belooft wat!

Batala

Batala uit Tilburg is een internationale samba reggae Percussie Familie. De muziek en de ritmes worden gecomponeerd in Salvador de Bahia in het noordoosten van Brazilië. De naam Batala is een combinatie van de uitdrukking “bateu lá” wat betekent “het raken” in het Portugees en Obatalá (Oxalá), de Candomblé-godheid die de vader is van de 9 Orixas en van de gehele mensheid.

Batedeira

Who We Are. What We Do. Dat is de sambaband Batadeira uit het Brabantse Vught. Zij noemen zichzelf de meest swingende sambaband!  Bijzonder is ook dat Batedeira een van de langst bestaande sambabands van ons land is. Ze nemen hun publiek graag mee in hun passie voor Braziliaanse percussie! Batedeira speelt diverse traditionele Braziliaanse muziekstijlen zoals samba, samba reggae, coco en maracatu.

Bateria Unidos d’Alcmaria

Opzwepende sambamuziek komt zeker van de band Bateria Unidos d’Alcmaria. Inderdaad, uit Alkmaar. Hun swingende en meeslepend repertoire is inmiddels een vaste waarde van het sambafestival tijdens de Harlinger Visserijdagen.

El Niño

De band met de aansprekende naam El Niño is eveneens afkomstig uit het Brabantse land en wel uit Tilburg. Deze band met zijn twintig zeer getalenteerde percussionisten onderscheiden zich door hun enthousiasme en gevarieerde repertoire geïnspireerd op Braziliaanse ritmes. Met el Niño worden ook de Visserijdagen een heerlijk feestje.

Brobando

Voor het eerst dit jaar is de sambaband Brobando uit Kampen deelnemer op het festival in Harlingen. Brabando is een percussiegroep spelend op Braziliaanse instrumenten met een Braziliaanse tint. Dat betekent slagwerk met een Braziliaanse achtergrond.

 

 

Batatuké

Batatukéi s een Braziliaanse percussie band afkomstig uit Groningen. Het is een geweldige, bruisende Braziliaanse percussieband. Hun optreden swingt de pan uit! De band was al eens eerder in Harlingen, maar ze spelen nu met zang erbij en hebben een prachtige ontwikkeling door gemaakt.

Gruno’s steelband

Niet in het centrum maar in de visafslag speelt Steelband Gruno’s Postharmonie Groningen  Steelband Gruno’s Postharmonie Groningen. In 2009 is de band gestart met negen muzikanten gestart op een set steeldrumsInmiddels is de steelband uitgegroeid tot een band van 18 leden en zijn er optredens verzorgd in binnen- en buitenland. In 2016 heeft Gruno’s Postharmonie Steelband een optreden verzorgd tijdens het Noorderzon festival in Groningen en Delfsail in Delfzijl. De steelband staat onder leiding van instructeur Auke Eshuis, voormalig muzikaal leider van de steelband van het Korps Mariniers.

Het repertoire bestaat uit traditionele soca- en calypsomuziek afgewisseld met voornamelijk pop-, latin- en reggaenummers.