visserijdagen 2023 laatste nieuws

Mooist versierde straat: Singelstraat

 

De verwachtingen waren hooggespannen toen dinsdagmiddag 29 augustus de jury van de Stichting Visserijdagen op de fiets stapte voor de beoordeling van de mooist versierde straat.

In tegenstelling tot vorige jaren waren er maar liefst acht straten die zich voor dit evenement aangemeld hadden.

De fietstocht begon in de Vijverbuurt die met veel zelfgemaakte vlaggetjes volop versierd was. Hierna werd koers gezet naar de winnaar van vorig jaar, de Kerkstraat. Ook dit jaar rijkelijk versierd, maar wel in mindere mate.

Dat gold ook voor de Nieuwstraat, zij het wel dat het hier niet alleen vlaggetjes waren, maar ook visnetten met vissen. En dat deed de jury goed.

Nieuwkomer was Wooncentrum Harlinga waar vlaggetjes en verlichting vanaf de bovenste etage het gebouw kleurrijk versierden.

Vervolgens was de Nicolaas Beetstraat en de Genestetstraat aan de beurt. Ook hier veel vlaggetjes en bordjes met echte Harlinger uitspraken en gezegdes.

Natuurlijk ontbrak een bepaalde woning in de Hugo de Groot niet, maar daar is van bekend dat de tuin het hele jaar door versierd is in het kader van o.a. Kerst en Voetbal en nu de Visserijdagen.

Door naar de Savorin Lohmanstraat waar het zuidelijk deel aan beide zijden rijkelijk versierd was met vlaggetjes, netten en niet de vergeten de vissen. De komst van de jury bleef daarbij niet onopgemerkt, want een paar bewoners kwam wel heel enthousiast naar buiten om hen te vertellen wat ze allemaal gedaan hadden in de afgelopen dagen.

En toen bleef er nog een over en dat was de Singelstraat. Ook daar kreeg de jury uitleg over met name het grote aantal visjes wat een aantal buurtbewoners geknipt hadden, de vele vlaggetjes, de netten en de lampjes die vooral in donker voor nog meer sfeer zorgden.

Eenmaal terug in de stad ging de jury in beraad. Voor alle deelnemende straten een ruime voldoende.

De keuze van de volhardings c.q. aanmoedigingsprijs waren na enige discussie voor de Nieuwstraat en de Hugo de Grootstraat.

Die discussie was er niet voor de winnaar, want daar was de jury het unaniem over eens: de Singelstraat.

Tijdens de opening van de Visserijdagen op het hoofdpodium op de Grote Bredeplaats werden de namen van alle drie winnaars bekend gemaakt door voorzitter Jules Dutrieux en mochten ze alle drie een VIP-arrangement op de Regina Andrea in ontvangst nemen.

Dit jaar waren er acht deelnemers en hoeveel dat volgend jaar worden is aan u om als straat niet alleen kans te maken op een VIP-arrangement, maar ook de eer om een jaar lang te wonen in de mooist versierde straat van Harlingen.

 

 

Geslaagde klompzeilwedstrijd

Het was donderdagmiddag 31 augustus een drukte van belang in het Davidsdokje, nabij de fraai gerestaureerde kerkpoortsbrug. Even een poosje weggeweest onder meer als gevolg van de coronapandemie, maar gelukkig voor de liefhebbers weer terug in het visserijdagenprogramma.

En terecht want in totaal deden er maar liefst 36 deelnemers, verdeeld in twee klassen mee.

Allereerst was daar de Vrije klasse met negen deelnemers die aan de start kwamen. Die was deze, gezien de vlagerige west-zuidwesten wind aan de kant van het Harmenspark.

Na de eerste manche werd al snel duidelijk dat bootnummer 54 de kanshebber was voor de eerste prijs.

 

 

Want in de finale was bootnummer 54 inderdaad weer de snelste die het eerst aantikte aan de zuiderbolwerkkant.

Daarna was het de beurt aan de Harlinger klasse met maar liefst 27 deelnemers in de leeftijd van 7 t/m 13 jaar. In drie manches van negen boten werd de kwalificatie voor de finale uitgevochten. Er was echter veel wind met de nodige windvlagen, waardoor niet alle boten de kortste route namen naar de overkant. Want alleen de eerste twee boten die de overkant aantikten gingen door naar de finale. Daardoor kwamen er nog drie manches met een tweede kans waarin telkens een boot zich kon plaatsen voor die finale.

Even leek het erop of die een gelopen race was voor een van de finalisten, maar een ferme windvlaag zorgde ervoor dat het deelnemersveld door sterk uitgedund werd doordat een drietal boten totaal uit de koers raakten en bootnummer 17 de terechte winnaar werd.

In de Vrije klasse was het good old Derk van Dieren met 20 jaar ervaring die met bootnummer 54 de eerste prijs in ontvangst mocht nemen, gevolgd door Jelse de Wijs met bootnummer 69. Hij deed dit jaar voor de zevende keer mee, echter zonder prijs, maar nu wel.

De derde prijs was voor Jurre Schurer met zijn derde deelname en drie keer is scheepsrecht nietwaar.

In de Harlinger klasse ging de eerste prijs naar de 7-jarige Tein Siderius die voor de eerste keer meedeed. Want naast de mooie zeilbootprijs en de geldprijs kwam hij gelijk in het bezit van de wisselprijs waar zijn naam aan wordt toegevoegd.

De tweede prijs was voor Lois Jansen met bootnummer 36, een nummer van vorig jaar, maar dat weerhield niet zijn boot ervan om als een speer te gaan.

Voor Khalil Sebal was ook de eerste keer dat hij meedeed met zijn piratenboot Black Pearl. Bootnummer 4 en gelijk goed voor de derde prijs.

En dan was er ook nog een originaliteitsprijs voor de mooiste boot. Deze was voor Nico en Willemke Huisman. Met hun bootnummer 50 en 51 gingen zij terug in de tijd want in de holte van de bijna identieke klompen was een compleet interieur gemaakt.

Samenvattend een geslaagd klompzeilevenement die met nog meer deelnemers dan dit jaar zeker ook volgend jaar weer op het programma komt te staan.

 

 

Een vrijdagmiddag vol Friese folklore

Een haast niet meer weg te denken evenement op de vrijdagmiddag van de Visserijdagen, het ringsteken met Friese sjezen op de Voorstraat. Gelukkig waren de weergoden de organisatie goed gezind want rond de klok van half drie verscheen de eerste combinatie met het Friese paard.

Een pluim voor de parcoursbouwers die ervoor gezorgd hadden dat het talrijke publiek die middag op veilige afstand kon blijven van de voorbij dravende combinaties en dat ook deed.

Behalve een nietsvermoedende oudere heer in een grote scootmobiel die alvast een ereronde reed en door de speaker, mevrouw Hoekstra, als het beste paard uit de stal werd benoemd.

Maar toen was het dan ook echt tijd voor de tien combinaties die de strijd aangingen. Niet meer om de zilveren tobbe, maar om een fraai wandbord van Harlinger aardewerk, gemaakt en beschikbaar gesteld door de Harlinger aardewerk- en tegelfabriek Oswald

En gestreden werd er en al snel bleek de combinaties aan elkaar gewaagd waren. Want de in Fries kostuum uitgedoste dames – de ringstekers – staken zelden mis. Terecht dat de vier charmante dames bij de palen met handjes het druk hadden met het aanbrengen van een nieuw ring in de handjes. Daarbij vergezeld van een jurylid.

Nadat alle rondes gereden waren ging de jury kort in beraad en kwam tot ieders verbazing al snel met de definitieve uitslag. De winnaar was direct bekend en derhalve hoefde er ook geen barrage meer gereden te worden.

Sjees nummer 3 met rijder G. Dijkhuizen en steekster I. Koster uit Follega met paard Dean fan Wettersicht kwamen als winnaar uit de bus.

Nummer 2 werd ook Sjees nummer 2 met rijder D. Andele en steekster A. van der Wal uit Steenwijk met het paard Merel. Gevolgd door sjees nummer 1 met rijder J. Bouma en steekster B. Bouma uit Oldeboorn met het paard Jildau.

Natuurlijk kreeg elk paard een roset en  werden de dames van de combinaties verrast met een mooi boeket bloemen.

Nadat het Fries volkslied was gezongen volgde de ereronde tussen het enthousiast klappende publiek die ook dit jaar deze oude Friese traditie een warm hart toedroeg.

Het is algemeen bekend dat het elk jaar moeilijker wordt een minimaal aantal combinaties aan de start te krijgen. Enerzijds door vergrijzing en het prijskaartje van een paard, een sjees en het traditioneel Fries kostuum wordt ook elk jaar duurder.

 

 

Ruim 200 lopers bij de Visserijdagenloop

Wat troffen de SV Friesland, vrijwilligers en de lopers het woensdag de 30e augustus jl. met de Visserijdagenloop. Prima hardloop weer, een beetje regen maar dat stelde niets voor.

Anita v.d.Wal die de routes had gepijld had vooraf de route nog eens gecontroleerd en waar de pijlen wat wazig waren geworden door de regen nog eens over gespoten met oplosbare krijtkalk.

Wie gewoon goed oplette hoefde niet te struikelen over tegels, heuveltjes enz. en fout lopen hoefde dan ook niet.

De deelnemers kwamen voornamelijk uit het Noorden en van over de afsluitdijk en Terschelling. Snelle tijden werden neergezet dankzij ook het mooie hardloopweer.  Age Tichelaar wie kent hem niet? Mocht het startsein geven tegenwoordig met aftellen van 10 tot 0. Prachtig gezicht en ruimte genoeg op het parkeerterrein om je voor te bereiden en na afloop even bekomen op een bankje.

Jan Kooistra bedankte de vrijwilligers voor hun inzet, de FC Harlingen voor hun gastvrijheid, de gemeente Harlingen voor de toestemming, Stichting Visserijdagen dat ze in hun programma mogen staan en de Jumbo en Frisia voor de sponsoring van bronwater, banaan en spekkies. Ook werd Age Tichelaar bedankt voor het startsein. En het feit dat hij de lopers bleef verwelkomen bij de finish.

 

Uitslagen Visserijdagenloop

5 KM: 1. Cor Visser Gytsjerk 17.47  2.  Jeffrey Peereboom Midsland 18.18 3e Bart Kamminga Earnewâld 19.24 Vrouwen: 1e NOVAV Werps Leeuwarden 19.45  2e Brecht Plantinga Garyp 22.07  3e Annyk Kooistra Garyp 22.56

10 KM: 1e Jeffrey Nieuwenburg Harlingen 35.55  2e Marco Kingma Sneek 37.17  3e Jan Pieter Lunenburg Leeuwarden 38.20 Vrouwen: 1e Renske de Vries Sneek 39.49  2e Alie Brouwer Joure 44.27  3e Yvonne Kassenberg Leeuwarden 44.56

16 KM: 1e Johannes Huizenga Sweagerbosk 1.00.34  2e Lieuwe Palstra Bolsward 1.02.21  3e René Edens Goutum 1.06.00 Vrouwen: 1e Zilver Werps Leeuwarden 1.13.41  2e Lieneke de Jong-Goris Grou 1.15.29 3e Tineke Posthumus Midlum 1.32.46

Voor de volledige uitslag van deze loop met foto’s van Tjeerd de Jong verwijzen wij naar

  UItslag en  Foto’s

 

Straattekenen en kinderbraderie

 

De Visserijdagen is een feest voor jong en oud en op de tweede dag hadden de organisatoren de Kleine Bredeplaats omgetoverd tot een waar kinderparadijs.

Daarvoor was de straat opgedeeld in twee stukken met vooraan alle ruimte voor de creatieve straattekenaars met aansluitend de kinderbraderie.

Dankzij het mooie weer deden de kinderen goede zaken en kleurde de overige jeugd, die verdeeld was in drie leeftijdsgroepen er lustig op los.

Maar het was voor de talrijke bezoekers niet alleen een kwestie van kijken en/of kopen, maar jong en oud  mocht ook gratis meedoen aan het beantwoorden van een simpele vraag door een fraai uitgedost duo in een mobiele snoepkraam. Op elk  goed gegeven antwoord mocht hij of zij een lekker snoepje uitzoeken uit een van de vele schaaltjes.

Maar voor het straattekenen waren er ook prijsjes. Voor ieder deelnemer een zelfbouw vliegtuigje en voor de winnaars een cadeaubon, beschikbaar gesteld door Top1Toys.

 

De uitslag

In de groep van 2 tot 4 jaar waren dat:

  1. Ilse Roelofsen, 3 jaar
  2. Nina Alta , 3 jaar

 

In de groep 5 t/m 7 jaar waren dat:

  1. Ilja Postma, 5 jaar
  2. Thomas Sluiter, 6 jaar
  3. Isa Schikker, 5 jaar

 

In de groep 8 t/m 10 jaar waren dat:

  1. Jenthe de Wit, 10 jaar
  2. Nika Hofman, 10 jaar
  3. Lente van Winden, 9 jaar

 

 

Jeugdcircus Salto was een publiekstrekker

Ze waren hier niet voor de eerste keer en zeker ook niet de laatste, want alle drie voorstellingen waren op vrijdag 1 september jl. geheel uitverkocht.

Al voor negen uur in de morgen stonden de eerste kinderen met hun vader, moeder of opa en oma voor de ingang en dit terwijl de eerste voorstelling om half tien begon.

Voor deze voorstelling waren nog een beperkt aantal kaartjes beschikbaar en dit gingen dan ook als warme broodjes over de toonbank.

Met clown Sander voorop maakten alle artiesten eerst een rondje om met een high five een groot aantal kinderen persoonlijk te begroeten.

Daarna was het de beurt aan Clown Sander die met zijn sprekende pop Charlie het vooral jeugdige publiek in vervoering bracht.

Maar ook de act van Tobit (kegels) en Jasmijn (zang en luchtacrobatiek te samen met Tobit was een ware act.

Vermakelijk waren de Indische loopeenden die goed luisterden naar wat Clown Sander zei. Daarbij maakte het niet uit of dat nu in het Indisch, Chinees of Nederlands was. Kortom vermakelijk.

Een beetje eng werd toen Marcel en Esmeralda in de piste verschenen met hun messenwerpact. Kennelijk vond de jeugd het meer spannend dan eng, zelf toen er met brandende messen gegooid werd. Gelukkkig liep alles goed af.

Zo ook voor Benjamin Flame, ook wel de hoepeljongen genoemd die feilloos een groot aantal hoepels tegelijk om zijn lichaam liet draaien.

De show werd besloten door clown Sander met zijn sprekende pop Charlie en het lied Kwik, Kwak, Kwek, ik weet dat ik kan zingen, dus ik ben niet gek. Dat werd massaal meegezongen.

Jeugdcircus Salto is een jeugdcircus pur sang dat zijn faam te danken heeft aan een enthousiaste familie met kinderen die ook al meedoen en met hart en ziel voorstellingen geven.

 

 

Mooiste vissersvaartuig en plezierjacht

 

Ook dat behoort tot de traditie van de Visserijdagen.

De prijsuitreiking  van het mooiste vissersvaartuig werd gedaan door de burgemeester van Harlingen, mevrouw Ina Sjerps. Met van links naar rechts op de foto: voorzitter Stichting Visserijdagen Jules Dutrieux,  Bote Teerling HA 24, Simon Koornstra HA 4, Luck Jansen, burgemeester Ina  Sjerps, mevrouw Reus die het mooist  versierde mooiste pleziervaartuig had en  Sjaak Koornstra HA 13 en Andries Koornstra Jurylid en organisator Open dag Visserijhaven.

 

 

Wederom geslaagd Sambafestival

 

De vijfde editie van het Sambafestival was een daverend succes. Voor deze editie waren er maar liefst zeven topbands naar Harlingen afgereisd.

Bam percussie, Almondegas, Dale Cana, Batala, Xamme Ramme, De Bommeleros en Unidos d’Alcmaria) Zonder alle andere bands van voorgaande edities te kort te doen was dit echt een super line up.  Voor deze bands hadden we zeven speelplekken gemaakt van de Willemshaven tot aan t’Skutsje, je zou kunnen zeggen dat de Samba de haven met de stad verbond.

Om klokslag 12.00 uur was het dan zover de tropische klanken van trommels klonken door de stad het feest was begonnen. Prachtige optredens, mooie danseressen en veel interactie met het in grote getale publiek en de stralende zon brachten sfeer en feest in de stad.  De grand finale om half vijf was echt de kers op de taart van dit festival.  Daarvoor zat trouwens nog een optreden van Batala die al spelend over de Voorstraat naar de Grote Bredeplaats liep.

Na een korte voorstel ronde van alle bands, waarbij ze een klein stukje speelden was tijd voor het samen spelen van een samba reggae ritme dus met 150 sambatisten te gelijk. Spectaculair en indrukwekkend waren dan ook de reacties. Zeer tevreden gingen de bands na een lange dag weer huiswaarts en de meeste moesten ver.  Tijdens dat vertrek hadden ze een ding gemeen, de hoop om weer gauw in Harlingen tijdens de volgende Visserijdagen te mogen spelen. En terecht want voor hen is dit het hoogtepunt van het jaar.

 

Open dag Visserijhaven

 

De jaarlijkse slotdag met voor dit jaar een nieuwe locatie voor wat betreft de open dag visserijhaven en de presentatie en demonstraties van civiele en militaire overheden.

Niet meer op de Industriehaven, maar op de dichtbij het centrum gelegen Willemshaven.

De verwachtingen daarvoor waren hooggespannen. Minder ruimte, geen plaats meer voor helikopters en hoe geleid je al die mensen van en naar het centrum.

Daarnaast was er de grote zomermarkt met een lange lint aan kraampjes vanaf de Kleine Voorstaat naar de Willemshaven en weer terug.

Op de Willemshaven waren de nodige demonstraties, een draaimolen en een kindertrein en was er volop gelegenheid tot het eten van mossels en visjes met muzikale begeleiding van drie shantykoren, waaronder onze eigen Skúmkoppen en twee steelbands.

Maar ook de civiele en militaire overheden hadden dit jaar breed uitgepakt met een marineschip, de lucht- en landmacht, de politie, de marechaussee, de brandweer, Rijkswaterstaat en de KNRM.

Genoeg te zien en te beleven, zoals de reddingsdemonstratie van de nieuwe Leonardo AW189 helikopter van de kustwacht. Goed zichtbaar voor iedereen en indrukwekkend.

Dat was de overkomst van maar liefst zes F35 straaljagers ook. In formatie vlogen ze langzaam over onze stad. Terug van een herdenking in Brabant en als onverwacht toetje over onze stad.

Na afloop van dit evenement alleen maar alleen maar lovende reacties. Wat gezellig, niet smoordruk en veel dichter bij het centrum.