visserijdagennieuws deel 3

Visserijdagennieuws

 

In deze rubriek wil de Stichting Visserijdagen u op de hoogte houden van de belangrijkste gebeurtenissen die tijdens de komende Visserijdagen georganiseerd gaan worden.

Naast de nog te verschijnen Visserijdagenkrant wil het bestuur van deze stichting van deze dagen nog breder onder de aandacht te brengen van alle inwoners van onze gemeente.

Hieronder alvast een greep uit wat u deze dagen kunt verwachten.

 

 

DONDERDAG 31 AUGUSTUS

 

We gaan nog even terug naar deze dag die voor een groot deel bestaat uit activiteiten in het centrum.

Te beginnen met de braderie op de Voorstraat, de Kleine Voorstraat en de Simon Stijlstraat, waar nu wel voldoende aanmeldingen voor zijn om er een echte braderie van te maken tussen 10.00 en 19.00 uur met diverse activiteiten.

In de middaguren is er ook nog de kinderbraderie en het straattekenen op de Kleine Bredeplaats.

En mocht u genoeg hebben van de tentjes dan is er vanaf 14.00 uur ook nog een stadswandeling vanaf het Hannemahuis o.l.v. onze stadsgidsen die u graag de historie van onze mooie stad vertellen.

Om 15.00 uur is tijd voor de nieuwste mode in de herfst en winter onder het motto Whats new in town. Daarvoor hebben de deelnemende Harlingen modezaken de rode loper uitgelegd op de Voorstraat om alvast hiervan een voorproefje te geven.

Vergeet echter niet een kijkje te nemen bij de geheel vernieuwde Kerkpoortsbrug waar om 14.00 uur het startsein gegeven wordt voor de traditionele klompzeilwedstrijd.

 

 

VRIJDAG 1 SEPTEMBER

 

Jeugdcircus Salto

Circus Salto is het levenswerk van Sander Balk uit Sneek, die als kind al droomde van een eigen circus.

Op 17-jarige leeftijd kreeg hij een bijbaantje als tentenbouwer en dierenverzorger bij het toenmalig immens populaire circus Witova met clown Carlo (Harm Witteveen).

Na diens overlijden bleef er voor Sander niets anders over door te gaan met het uitkomen van zijn grote droom: een eigen circus. Dat werd uiteindelijk circus Salto.

Circus Salto presenteert op vrijdag 1 september een tweetal feestelijke familievoorstellingen met spetterende jongleerkunsten, spectaculaire acrobatiek, magische goocheltrucs, vertederende eenden, een hilarische buikspreekact en natuurlijk de sprankelende clownerie van Clown Sander.

De voorstelling kenmerkt zich door het enthousiasme van de artiesten en medewerkers.

Het publiek voelt zich bij binnenkomst van het terrein gelijk welkom.

Kinderen mogen vooraan plaatsnemen zodat ze goed zicht hebben op de piste. De kleinschaligheid is uniek en tijdens de voorstelling ontstaat een magische interactie tussen publiek en artiesten waardoor een bezoek aan Circus Salto een onvergetelijke belevenis wordt.

En dat wordt het zeker want Circus Salto is hier niet voor de eerste keer.

De tent komt deze keer te staan op het terrein van Boulegoed aan de Jetting. Dat is naast de Batting.

Een kaartje kost 5 euro en is te verkrijgen bij het Toeristisch Informatie Punt (VVV)  op de Grote Bredeplaats. Aanvang van de voorstellingen om 09.30 en 11.00 uur.

 

Ringrijden met Friese sjezen

Een haast niet meer weg te denken programma-onderdeel van de Visserijdagen is het ringsteken met Friese sjezen die dit jaar op vrijdag weer hun opwachting maken op de Voorstraat.

Friese folklore ten top in originele klederdracht, al wordt het elk jaar steeds lastiger om voldoende sjezen met het zwarte Friese paard aan de start te krijgen.

Vanaf 14.00 uur bent u welkom op de Voorstraat die afgezet is met dranghekken voor de veiligheid van u zelf en de in galop dravende paarden met sjezen.

Daarvan hebben de berijders maar één doel en dat is steken van zoveel mogelijk ringen in zo kort mogelijke tijd. En wie dat het beste doet gaat ook dit jaar met de zilveren tobbe naar huis.

 

Roeiclinics in de Zuiderhaven

Vanaf de sloepensteigers kan zowel de jeugd, maar ook volwassenen vanaf 14.00 uur kennis maken met het fenomeen roeien en wat er allemaal komt kijken voor je juiste slag te pakken hebt.

Het speelt zich allemaal af in de Zuiderhaven en wellicht is het voor degene die dit voor het eerst doen een opsteker hier dit en wellicht ook volgend jaar mee door te gaan.

 

Flamenco demonstratie

Maar er is die vrijdagmiddag nog meer folklore te beleven. Daarvoor hoeft u niet helemaal naar Spanje, maar naar de Grote Bredeplaats. Vanaf 16.00 uur wordt daar een demonstratie gegeven door flamencodansers onder leiding van Kadri Meerima, die eind jaren negentig de flamenco in Nederland introduceerde.

De flamenco wordt beschouwd als deel van de algemene Spaanse cultuur en is gedurende de tweede helft van de 19e eeuw ontstaan in de regio Andalusië.

De basis van de flamenco vormt de flamencozang begeleid door te kloppen met de knokkels op tafels, te tikken met een stok op de grond, door het knippen met de vingers of het klappen in de handen Tegenwoordig wordt de zang meestal begeleid door de flamencogitaar.

Maar de flamenco kan (ook ritmisch) worden ondersteund door de expressief-ingetogen flamenco-dansstijl die zich kenmerkt door krachtige gratie en vaak ingewikkelde handbewegingen en voetenwerk.

Het aanzien waard en wij garanderen, dat u niet stil blijft staan, maar meedoet en wellicht ook mee mag doen tijdens de demonstratie die verzorgd wordt door Kadri’s flamencodansschool uit Leeuwarden.

 

Estafette brandweer

Al jaren is dit een vast onderdeel in het Visserijdagenprogramma. Toen op de Westerzeedijk, maar nu rondom de nieuwe brandweerkazerne aan de Almenumerweg.

Dus als u in de namiddag ineens een kakofonie aan sirenes hoort weet u dat het vijf uur is, het tijdstip waarop het defilé van de brandweerwagens door de stad heen begint.

Met aansluitend de zeskamp tussen de deelnemende brandweerkorpsen uit Harlingen en omgeving.

 

Douaneconcert uitverkocht!