visserijdagennieuws deel 4

Visserijdagennieuws

 

 

In deze rubriek wil de Stichting Visserijdagen u op de hoogte houden van de belangrijkste gebeurtenissen die tijdens de komende Visserijdagen georganiseerd gaan worden.

Naast de nog te verschijnen Visserijdagenkrant wil het bestuur van deze stichting van deze dagen nog breder onder de aandacht te brengen van alle inwoners van onze gemeente.

Hieronder alvast een greep uit wat u deze dagen kunt verwachten.

 

WOENSDAG 30 AUGUSTUS

 

Harlinger feestavond op het hoofdpodium

We gaan nog even terug naar deze dag waarop in de avonduren er weer een gezellige Harlinger feestavond op het programma staat op het hoofdpodium.

Smaakmaker is ongetwijfeld de Hubert Heeringaband met Raynaud Ritsma, de leadzanger van Vangrail als presentator.

Zoals het nu staat ontvangt hij daarbij de volgende gastzangers: Ronnie en Evert van der Plaats, Dirk Kracht, Wessel van der Pol, Babette van Palmhoven, Renske Kuiken en Hans de Boer en natuurlijk niet te vergeten de Wiebe van Dijk Superband. Aanvang 20.00 uur.

 

ZATERDAG 2 SEPTEMBER

 

Open dag dit jaar op de Willemshaven 

Het programma begint deze dag om 10.00 uur met de opening van de Open Dag Visserijhaven. Niet, zoals u gewend was op de Industriehaven, maar op de Willemshaven die in juli van het vorig jaar nog vol lag met Tall Ships en alles wat daarbij kwam kijken.

Voor het bestuur van de Stichting Visserijdagen best wel een spannend moment, want hoe zal deze dag op een kleinere locatie en dichtbij het centrum verlopen? Het is immers de eerste keer dat de slotdag op dit terrein wordt georganiseerd.

Gedurende de dag kunt u heerlijk gebakken vis kopen of lekker gekookte mossels, zolang de voorraad strekt en tegelijkertijd luisteren naar een drietal shantykoren.

En verder wordt het een dag met een bonte verzameling van nautische bedrijven uit de Visserijhaven die op of aan schepen werken. Demonstraties van olie opruimen en het van dichtbij bekijken van scheepsmotoren. Het hoort er allemaal bij.

De muziek wordt die dag verzorgd door twee steelbands en bij de groene treinwagon is een sambaband aanwezig. Voor de kinderen is natuurlijk een draaimolen en een groot bassin met modelschepen die op afstand bestuurd hun rondjes varen.

 

Instuif Vereniging Oud Harlingen 

Vorig jaar nog in de Doopsgezinde kerk, maar nu op de Waddenpromenade. Een publiekstrekker want ook nu zullen veel met name oudere Harlingers een kijkje komen nemen hoe hun stadsje er in vroeger jaren uitzag. Foto’s van weleer, maar ook oude filmbeelden van toen.

En dat vermengd met oud-Harlingers van buiten beloofd dat vanaf 10.00 uur weer een gezellig samenzijn te worden.

 

Presentatie en demonstraties Overheden

Ook dit is weer een jaarlijks terugkerend evenement waarop zowel civiele als militaire diensten zich deze dag gezamenlijk presenteren.

Voor dit jaar zijn dat Rijkswaterstaat, Brandweer Fryslân, de Veiligheidsregio Fryslân, de Kustwacht en de KNRM, de Koninklijke Marine, Roadshow Luchtmacht Vliegbasis Leeuwarden, Marechaussee, de Landmacht, de Politie en de Douane.

 

Daarnaast presenteert de luchtmacht zich met het 322, 323, 306, 921 en 922 squadron.

Rijkswaterstaat is dit jaar aanwezig met het patrouillevaartuig de RWS 83, een nieuwe RHIB en de RR 914. Deze zijn op het water te bezichtigen aan den nieuwe drijfsteiger in de Willemshaven. En verder is er een trailer aanwezig met daarop twee waterscooters van het merk Sea Doo, waar de jeugd onder begeleiding op mag gaan zitten voor een stoere foto.

Stoer is ook om aan boord te gaan van een politieboot om te weten wat de politie te water allemaal doet of hoe het voelt om in een snelle gepantserde politieauto of ME-bus te zitten.

Het kan allemaal op deze zaterdag en de politiemensen vertellen u er graag over.

Maar ook de  Brandweer Fryslân is die dag goed vertegenwoordigd met demonstraties en verschillende brandweervoertuigen. Er zijn teamleden van verschillende brandweerposten aanwezig om uit te leggen wat zij precies doen en in welke situaties zij in actie moeten komen. Kortom, een mooie kans om een kijkje te nemen achter de luiken van een brandweervoertuig en wat u moet doen bij brand.

Omdat de gezamenlijke overheden hebben laten weten dat zij op deze dag alles uit de kast zullen halen, komen we daar in een volgend persbericht nog nader op terug.

 

Bonte markt in de binnenstad

Jaren geleden was het bommetje vol met tentjes en naar mate de dag vorderde kon met name op de Voorstraat over de koppen lopen.

Dat is niet meer zo, maar we zijn er van overtuigd, dat nu de open dag Visserijhaven op de Willemshaven is, het ongetwijfeld een volle binnenstad wordt die volop kan genieten van muziek, dans een hapje en een drankje en een ruime keus in de aangeboden handelswaar op deze bonte markt die te samen met de 2de handsboekenmarkt in centrum georganiseerd wordt.

 

Het Sambafestival viert eerste lustrum 

Dat samba en Harlingen uitstekend bij elkaar passen wordt op deze zaterdag voor de vijfde maal bewezen tijdens het Sambafestival.

Maar liefst zeven groepen geven die dag acte de presènce bij Cafe It Skûtsje, aan het begin van de Lanen, bij het standbeeld van Anton Wagter, op het hoekje bij Nooitgedagt, de Grote Bredeplaats, naast de poffertjeskraam op het Havenplein en de Willemshaven.

We noemen ze in volgorde: Batala, Bateria Unidos, Dale Cana, Xamme Ramme, Bommeleros, Almondegas en BaM percussie.

Op alle speellocaties staan borden met daarop het speelschema van die locatie, zodat er voldoende tijd overblijft om ook bij een andere band te kijken.

Het speelschema begint om 11.30 uur en eindigt om 16.30 uur met een gezamenlijk slot-optreden bij het hoofdpodium op de Grote Bredeplaats.

 

Vlootschouw 

Vooraf aan de vlootschouw zal op de Willemshaven de prijs uitgereikt worden voor het mooist versierde schip. Daarna kiest de fraai gepavoiseerde vloot om 17.00 uur het ruime sop om vervolgens het statenjacht te ronden dat op de ree ligt.

De organisatie gaat er van uit dat de weersomstandigheden gunstig zijn en dat er volop meegevaren kan worden door het publiek vanuit de Zuiderhaven. Echter wel op eigen risico.

 

Groots vuurwerk 

Traditiegetrouw worden ook deze Visserijdagen om 21.30 uur weer afgesloten met een groots vuurwerk dat met name vanaf de Willemshaven en de keermuur goed zichtbaar is.

Wij raden u wel aan zo min mogelijk met de auto te komen. Dit in verband met de weinige parkeerruimte en uw eigen veiligheid.

 

Wat is er die dag nog meer te doen?

Natuurlijk de kermis op de Schritsen en het concert van Hosanna op het hoofdpodium op de Grote Bredeplaats. De aanvang daarvan 11.30 uur

 

Geen kaarten meer voor het Douaneorkest wel voor Salto

 

Er zijn voor het jeugdcircus Salto voor beide voorstellingen op vrijdag 1 september nog kaarten te koop bij het Toeristisch Informatie Punt (VVV) op de Grote Bredeplaats. Aanvang voorstellingen 09.30 en 11. 00 uur op De Jetting, dat is aan de achterzijde van de Batting aan de Achlumerdijk.