Visserijdagen 2024: vijf dagen lang een feestje

Visserijdagen 2024: vijf dagen lang een feestje

Ja, u leest het goed. Voor het eerst in de geschiedenis van de Visserijdagen is het vijf dagen feest in ons stadsje, van 28 augustus tot en met 1 september. En dat allemaal ter gelegenheid van de 63ste Visserijdagen. Was de corona er niet geweest dan had de teller nu op 65 jaar gestaan en met die gedachte in het achterhoofd is het een bovenslag om dit jaar deze dagen uit te breiden tot maar liefst vijf.

 

Door Laurens Posthumus

 

Een scenario waar eind maart niemand op had gerekend omdat de Stichting Evenementen Harlingen op dat moment de stekker uit het tot nu toe succesvolle avondprogramma trok vanwege dreigende financiële tekorten als gevolg van de alsmaar stijgende kosten voor de professionele beveiliging, verkeersregelaars en EHBO zorghulpverlening. Donkere wolken trokken zich dan ook samen, want wat zijn de Visserijdagen nu zonder een avondprogramma voor iedere Harlinger. Hoewel het dagprogramma los staat van het avondprogramma en het eerstgenoemde georganiseerd wordt door de Stichting Visserijdagen en het andere door de Harlinger horeca,  is er door de jarenlange goede samenwerking een onlosmakelijk geheel ontstaan tussen alle deelnemende partijen, inclusief de gemeente. En dat vormde weer de basis voor alle tot  nu toe gehouden Visserijdagen.

Wie regelmatig de berichtgeving over festivals leest, weet ook dat als gevolg van sterk stijgende kosten, te weinig subsidies en een tekort aan vrijwilligers er al diverse festivals gehalveerd, gestopt zijn of aangekondigd hebben, dit is de laatste keer. En dat komt onze samenleving bepaald niet ten goede. Kortom het komt hier op neer, wil je een feestje houden hang dan zelf eerst de slingers op en presenteer daarna jezelf in de samenleving.

Wij doen het samen
Nu zijn Harlingers niet voor één gat te vangen en verbonden met de zee, zorgen ze er wel voor dat tijdig de bakens verzet worden. Dus kwam er een nieuwe stichting met aan het roer een drietal horeca-ondernemers en een instelling van: wij willen een avondprogramma voor iedere doelgroep waar ze in Friesland U tegen zeggen. Zij zijn langs geweest bij alle horeca in Harlingen en hebben een leuke groep bij elkaar gekregen om samen een nieuw avondprogramma neer te zetten. Samen met nog twee horeca-collega’s is er een nieuwe stichting opgezet: Stichting Harlingen Events. Er zijn vanuit deze nieuwe stichting gesprekken geweest met de Stichting Visserijdagen, Stichting Evenementen Harlingen en de gemeente met als doel: samen maken we er een mooie verfrissende editie van! Ieder voor zich, maar wel met één doel: als we wat willen doen wij het samen.

Voorzitter van Stichting Visserijdagen, Jules Dutrieux,  is dan ook uitermate in zijn nopjes met de komst van Stichting Events Harlingen, ”We zijn blij dat we in goede samenwerking met deze stichting, de Horeca afdeling Harlingen en de gemeente er weer mooie Visserijdagen van gaan maken met een uitgebreider en gevarieerde programmering voor alle doelgroepen.”

Op drie podia muziek
Het resultaat mag er zijn. Vijf dagen lang een feestje met in de avonduren op drie podia muziek én een food/fun plein voor jong en oud. Natuurlijk ontbreekt ook dit jaar het vuurwerk niet, vuurwerk dat op ecologische basis is want dat is beter voor het milieu en aangepast aan de eisen des tijds.

Nu ook op zondag
Als kers op de taart volgt dan voor het eerst dit jaar de zondag, met de kermis op de Schritsen, twee gevulde podia activiteiten in de binnenstad en op de Willemshaven tal van activiteiten voor jong en oud. Met andere woorden, nog mooier dan vorig jaar. Harlingen ‘heeft altijd Wad’ is een waar gezegde, en het heeft nog ook nog steeds de Visserijdagen waar onze inwoners vooral dit jaar en de komende jaren trots op kunnen en mogen zijn.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.